TBS-systeem onnodig betutteld

Het TBS-systeem staat de laatste tijd behoorlijk in de belangstelling. Zo ook gisteren. Twee lichtelijk tegenstrijdige berichten kwamen naar buiten.

Allereerst zagen we op het NOS-journaal staatssecretatis Nebahat Albayrak verkondigen dat nieuwe procedures het verlof van TBS-ers nog veiliger moet maken. Ik geloof dat het er op neerkomt, dan een onafhankelijke commissie ieder verlof goed moet keuren. En dit alles, zoals gezegd, om het TBS-systeem nog veiliger te maken.

Het andere bericht dat naar buiten kwam, de timing kan haast geen toeval zijn, is dat er het afgelopen jaar aanmerkelijk minder TBS-ers ontsnapt zijn. Sterker nog, het aantal ontsnapte TBS-ers is de laatste jaren betrekkelijk constant aangenomen. De oorzaak die daarvoor genoemd wordt, is dat de verlofprocedures enkele jaren geleden al aangescherpt zijn. De grafiek hieronder laat zien hoeveel TBS-ers er sinds 2004 ontsnapt zijn tijdens hun proefverlof (Bron: NRC-Handelsblad)

TBS-ontsnappingen

Conclusie die ik hieruit trek: de vorige aanpassing van het verlofsysteem werkt prima. Het duurt natuurlijk even voordat zo’n wijziging volledig effect heeft en dat zien we terug in de geleidelijke, maar snelle, daling van het aantal ontsnappingen. Dus waarom nu weer reageren op een enkele ontsnapping vorig jaar met nieuwe regels? Daar komen denk ik alleen maar brokken van.

Als het zo doorgaat met deze betutteling, dan hebben we binnen een paar jaar in het TBS-systeem dezelfde problemen als nu in het onderwijs …

Leave a Reply