Zaak Lucia de B. wordt herzien


De zaak van verpleegkundige Lucia de B, veroordeeld voor de moord op zeven patiënten en drie pogingen daartoe, moet worden herzien. Dat heeft de `Commissie evaluatie afgesloten strafzaken’ geadviseerd aan het OM.

Hoewel ik bepaald geen deskundige ben op het gebied van deze zaak heb ik deze wel vanaf het begin gevolgd. In eerste instantie omdat het (toen) een vakgenote van me was, wat later omdat ik steeds meer las over de twijfels die door steeds meer deskundigen opgeroepen werden omtrent de bewijsvoering.

Hoewel er volgens mij veel meer mis is gegaan dan alleen het inmiddels beroemde `statistische argument’, heeft mij dat wel het meest verbaasd. Meerdere malen schreef ik erover (hier en hier). Ik ben er dan ook blij om, dat de digitale petitie rondom de Lucia de B.-zaak door zo veel statistici statistici ondertekend is.

Het lijkt er steeds meer op, dat statistici een maatschappelijk betrokken rol gaan spelen. Een goede zaak, zo lijkt me, niet?

Leave a Reply