Jeroen Brouwers weigert jaarinkomen


Jeroen Brouwers zou dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren uitgereikt krijgen. Door Koning Abert van België nog wel. De prijs wordt gezien als de meest prestigieuze prijs van Nederland, ook wel de `Nobelprijs der Lage Landen’ genoemd. Wat prestige betreft overstijgt deze prijs met gemak prijzen als AKO-letratuurprijs en de Libris Literatuurprijs.

Maar Jeroen Brouwers weigert deze prijs. Hij vindt het geldbedrag dat eraan verbonden is te laag. Maar: het gaat toch mooi om 16.000 euro! Voor velen is dit een mooie vervangingen van hun jaarinkomen. Maar meneer Brouwers voelt zich afgescheept met een `dooie mus’, terwijl hij er op wijst, dat andere prijzen veel hogere geldbedragen uitkeren.

Van mij mag Jeroen Brouwers kritiek hebben op geldbedragen van prestigieuze prijzen. Hij deed dit ook al, voordat hij deze prijs kreeg. Dus wat dat betreft pleit het voor hem dat hij nu consequent is en de prijs weigert. Het is zelfs een goede manier om de (misschien wel terechte) discussie te starten over verhouding tussen prestige en financiële beloning van de prijs.

Maar het blijft wel een beetje wereldvreemd …

Leave a Reply