“Ongeldige stem GroenLinks levert SP extra zetel op”


Herman MeijerVerdorie zeg. Wat is er gebeurd? Vandaag waren de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Alle statenleden brengen hun stem uit op een partij, die kandidaat staat voor die tweede kamer. Met de stem van één van de statenleden van Groenlinks is iets misgegaan, waardoor Groenlinks nu niet vijf zetels in de senaat krijgt (zoals verwacht werd), maar vier.

Verdorie dus, om het netjes te zeggen. Maar, om met Van Gaal te spreken: “Het is de schuld van de arbitrage“. Het is nu natuurlijk bijzonder aantrekkelijk om te gaan praten over onterechte regels. Een vormfout, want zoiets zal het waarschijnlijk wel geweest zijn, mag er toch niet voor zorgen dat de ‘werkelijke’ krachtsverhoudingen in de Senaat niet overeenkomen met de wens van de stemmer? Eigenlijk heeft GroenLinks gewoon recht op die zetel!

Of toch niet? Van Gaal deed zijn uitspraak na de door AZ verloren wedstrijd tegen Ajax. Hij vond het eerste doelpunt dat Ajax maakte onterecht, vanwege buitenspel. Maar ja, het tweede doelpunt was een eigen doelpunt van een AZ-speler en het derde doelpunt een prima doelpunt gemaakt door Ajax. De 3-0 stand was dus niet geheel te wijten aan de arbitrage.

En zo is het natuurlijk ook in de senaat. Er is een fout gemaakt door een statenlid van Groenlinks in Noord Holland, waardoor de stem ongeldig is geworden. Heel erg jammer, maar zoiets kan gebeuren. Helaas was de stemverdeling zo nauw, dat er flink gepuzzeld moest worden om Groenlinks een vijfde zetel in de Senaat te geven. Dat ene ‘eigen doelpunt’ dat gemaakt werd door het Noord-Hollandse Statenlid, was voldoende om de uitslag om te doen slaan. Maar ja, om dan gelijk de regels overal de schuld van te geven …

Ik vind het wel erg jammer dat er een zetel voor Groenlinks verloren is gegaan. Jammer, omdat ik Herman Meijer graag in de Senaat gezien had en hem de politieke functie van harte gegund had. En het betreffende Noord Hollandse Statenlid: ook hem / haar wens ik sterkte. Die zal zich waarschijnlijk net zo rot voelen als de AZ-voetballer die het eigen doelpunt scoorde.

update: Het blijkt nu dus dat ook Yolan Koster-Dreese niet in de senaat terecht zal komen, wegens voorkeurstemmen van GL uit Zuid-Holland. Nu mogen voorkeurstemmen natuurlijk altijd en als je daardoor niet verkozen wordt, hoort dat nu eenmaal bij de politiek. Maar hier lijkt de motivatie vooral partij-politiek te zijn en met de bedoeling het partijcongres te dwarsbomen. Dat lijkt me onterecht ten opzichte van Yolan. Om het nog maar een laatste keer te zeggen: VERDORIE! Hou nou toch eens op daarmee!

Leave a Reply