Klassiek Discriminatie onderzoek


Tofik Dibi heeft de laatste dagen furore gemaakt door, gewapend met camera-ploeg, Amsterdamse discotheken te bezoeken. Tenminste, door dit te proberen en vervolgens te merken dat hij niet toegelaten werd. En waarom? Omdat hij er niet uit ziet als een “gezonde hollandse jongen”. Hij weet dat laatste omdat hij een ‘controle’groep meenam die overal wel toegelaten werd.

Een mooi initiatief, hoewel het natuurlijk niet te generaliseren valt naar andere discotheken of andere gemeenten. Maar het is sterk illustratief voor een probleem waarvan we allemaal weten dat het bestaat. En waar veel te weinig aan gebeurt.

Het doet me denken aan een klassiek geworden discriminatie onderzoek in Nederland van Mitzi Gras en collega’s ((Gras, M. et al. (1996). Discriminatie van allochtonen op de arbeidsmarkt. In Gras, M. (1996). Een schijn van kans, twee empirische onderzoekingen naar discrminatie op grond van handicap en etnische afkomst pp. 99-165. Deventer: Quint b.v. )). Daarin werden sollicitatiebrieven gestuurd in reactie op ‘echte’ vacatures. Steeds werden precies dezelfde brieven gestuurd, met een vrijwel identieke c.v., alleen de naam was anders. Er was gekozen voor duidelijk ‘hollandse’ en duidelijk niet-‘hollandse’ namen. Hetzelfde werd uitgevoerd met daadwerkelijke sollicitatiegesprekken, waarbij steeds koppels van sollicitanten bij hetzelfde bedrijf solliciteerden.

De opzet is dus sterk vergelijkbaar met de actie van Tofik. Hoewel het onderzoek alweer een jaar of tien geleden uitgevoerd is, laten de resultaten zich raden: “Al deze resultaten laten zien dat, ondanks alle goede intenties, zeer veel werkgevers zich schuldig maken aan discriminatie bij het aannemen van personeel”. Allochtone vrouwen bleken overigens een ‘dubbel’ nadeel te hebben, hetzelfde geldt voor laag opgeleide allochtonen. Ik kan het onderzoek van harte aanraden voor eenieder die geïnteresseerd is in degelijk onderzoek naar discriminatie van allochtonen op de arbeidsmarkt.

Maar het wordt verdorie wel eens tijd dat die discriminatie de wereld uit geholpen wordt, ook al heb ik helaas niet de illusie dat dat zo snel zal gaan …

4 comment on “Klassiek Discriminatie onderzoek

 • Zoiets is toch ook vaker en recenter gedaan? Misschien niet wetenschappelijk, maar in ieder geval journalistiek. Volgens mij was door een blad een paar jaar geleden hetzelfde gedaan met sollicitatiebrieven, en ook dezelfde uitkomst: als allochtoon met dezelfde kwalificaties word je minder snel uitgenodigd dan een autochtoon.

 • Ongetwijfeld is het vaker gedaan. Om eerlijk te zijn ken ik geen recentere ‘wetenschappelijke’ studies die deze aanpak hanteerden. Een jaar of wat geleden heeft bij GL een stagiair iets dergelijks gedaan.

  Ook was er veel media-aandacht rondom het aanname-beleid van AH. De volkskrant schreef in 2004 daarover onder de titel Het personeel moet ook Jansen heten (Helaas alleen voor abonnees).

  Dus: er is inderdaad (veel) meer. Ik doelde er meer op, dat Tofik (onbedoeld?) een klassieker in handen heeft …

 • Goed dat dit onderzoek is gehouden!

  Groet,
  Kroos

Leave a Reply