Mijn eerste publicatie!


header
Het is niet voor het eerst dat ik een blog schrijf met de titel ‘Mijn eerste publicatie!’. Kan een mens dan meerdere malen iets voor het eerst doen? Voor zover ik weet niet natuurlijk, maar in mijn eigen perceptie kan het blijkbaar wel. De eerste eerste publicatie is nog steeds in wording (en groeiende!). In de tussentijd heb ik echter te horen gekregen dat een andere tekst mijn eerste publicatie zal worden.

Samen met mijn goede vriend Jasper (www.jaspertjong.nl) heb ik namelijk een korte tekst geschreven over talent. Dit was naar aanleiding van een presentatie waar wij samen een rol in hadden over het Honours programma in Nijmegen. Lange tijd was “talent” een vies woord. Vooral in Nederland moeten we toch niet de koppen boven het maaiveld uitsteken. Voor je het weet vangt je hoge boom te veel wind. We hebben er in ieder geval genoeg spreekwoorden voor om over te schrijven. Jasper en ik zijn blij dat er de laatste tijd op een opener manier over talent gesproken kan worden.

Maar, daar is natuurlijk nog niet alles mee gezegd. Te vaak lijkt talent niet meer te betekenen dan ergens bijzonder goed in zijn. Ons betoog luidt, dat er meerdere vormen van talent bestaan. Een belangrijke vorm van daarvan is voor ons ‘het talent van de brede belangstelling’ Juist het vermogen om verder te kijken dan het eigen vakgebied zal mensen in staat stellen om het eigen vakgebied verder te brengen en om nieuwe, creatieve invalshoeken te belichten. Maar helaas is het huidige, ‘moderne’, onderwijssysteem er niet op gebouwd om deze vorm van talent te onderkennen.

De tekst die wij schreven vanuit deze uitgangspunten is vandaag gepubliceerd in ‘Waterstof’. Waterstof is de digitale nieuwsbrief van de Waterland stichting. Deze stichting is een links-liberale denktank die opgericht is als tegengewicht tegen een aantal rechtse denktanks die eerder opgericht werden. Personen uit het maatschappelijk debat als Dick Pels en Paul de Beer nemen hierin het voortouw. Leuk om door dit soort lieden op ‘sleeptouw’ genomen te worden! Leuk ook, om mijn eerste publicatie samen met Jasper geschreven te hebben!

De publicatie zal worden geïntroduceerd in de nieuwsbrief Waterstof, nummer 24. Op dit moment staat de tekst echter al wel op de site. Ga naar de site van Waterland en kijk onder documenten. Kies ‘cultuur en media’, waar de tekst op de voorste pagina staat.

Leave a Reply