Ik denk dat Sonja Bakker op de VVD stemt

Volgens mij is de VVD – meestal – een degelijke politieke partij. Ik bedoel het dan ook niet vervelend als ik denk dat Sonja Bakker op de VVD stemt. Maar toch las ik vandaag een artikel in de krant waardoor ik op de gedachte ben gekomen dat zij op de VVD stemt.

Wat mij altijd opvalt aan de VVD, is dat het een partij is voor succesvolle mensen. Andere succesvolle mensen voelen zich er door aangetrokken. Mark Rutte legde in de campagne uit dat je op de VVD moet stemmen, als je `wat wil maken van je leven’. Iedereen wil dat toch? En inderdaad ben ik persoonlijk ook van mening dat als je je inzet `om iets te maken van je leven’, je kansen groter kunnen worden.

Het probleem hiermee is echter, dat het beeld ontstaat dat degenen die `geslaagd’ zijn daar blijkbaar hard voor gewerkt hebben. Ze hebben het aan zichzelf te danken, vinden mensen dan. Daarmee is de VVD dus geen partij voor verliezers. Die hebben zelf schuld aan hun falen. Maar dat is natuurlijk niet zo. Inzet helpt, maar er speelt zeker een hoop andere zaken een rol.

En dat is precies wat er met Sonja Bakker aan de hand is. Natuurlijk is Sonja Bakker een overwinnaar. Niet alleen verdient ze nu bakken met geld, maar zij is naar eigen zeggen zelf enorm afgevallen met haar methode. Dat is natuurlijk heel fijn voor haar, net als voor anderen die af willen vallen en baat hebben bij haar methode.

Maar, zij krijgt ook veel kritiek. Zo zou het gaan om een crash-dieet. En nog veel belangrijker: de (achterliggende) oorzaak van de zwaarlijvigheid wordt door haar methode niet weggenomen. En daarmee wordt ook haar methode een dieet voor overwinnaars: mensen die om allerlei achterliggende oorzaken zich er niet toe kunnen brengen om uit zichzelf dit dieet te volgen, worden door het succes van haar dieet gemaakt tot verliezers. En dat is natuurlijk niet terecht.

Het best wordt dat op dit moment gezegd door de vereniging van mensen met obesitas. Zij hebben vandaag in de krant forse kritiek op het crash-dieet van Sojna Bakker In de wedloop om een slank lichaam vertegenwoordigen deze mensen inderdaad de `verliezers’. Maar zijn het wel echte verliezers? Het zijn mensen die vaak aanleg hebben tot zwaarlijvigheid. Ook zijn het vaak mensen die vaak al vele diëten achter de rug hebben. Juist daardoor is de balans in hun lichaam nog verder verstoord geraakt. En dat is nou precies waarom zij kritiek hebben op het Sonja-Bakkeren: het is weer zo’n dieet dat veel te snel gaat en geen oorzaken van problemen oplost. Daardoor is het risico dat mensen falen vrij groot en als zij dat doen is hun kans op zwaarlijvigheid alleen maar groter geworden.

Zo zien we dat door methodes als de van Sonja Bakker de verschillen tussen zogenaamde winnaars en verliezers alleen maar groter worden. En zo is het dus ook met politiek van de VVD. Daarom denk ik dat Sonja Bakker VVD stemt.

Leave a Reply