Emmy Dijkstra wint 1e Friese Miniprent Biënnale


PERSBERICHT
De Bredase kunstenares Emmy Dijkstra (en toevallig ook mijn geliefde) heeft zaterdag 1 september met haar ‘werk ‘Oerwouddromen’ (2005) de eerste prijs gewonnen op de ‘Eerste Friese Miniprent Biënnale’ in Drachten. In samenwerking met het Grafisch Atelier Leeuwarden presenteert De Galerij een hedendaags prentenkabinet waarin 170 grafici 300 à 350 originele drukken, beeldende opvattingen en experimenten op hoog niveau laten zien. In totaal hebben 300 kunstenaars, zowel nationaal als internationaal, 800 werken ingestuurd, waaruit eerder al een selectie gemaakt was.

Emmy Dijkstra studeerde in 2004 af aan kunstacademie St. Joost te Breda in de richting autonome beeldende kunst. Zij heeft één jaar een atelier in Dordrecht gehad. Vanaf 2005 heeft ze haar atelier in het kunstenaarscluster Electron in Breda. Samen met enkele andere beeldende kunstenaars is zij daar tevens beheerder van de grafische werkplaats ‘Raaf’.

De Eerste Friese Miniprent biënnale wordt op dit moment gehouden in galerie ‘De Lawei’ te Drachten, Friesland. De expositie loopt tot 13 oktober. Emmy Dijkstra exposeert daar drie werken. Het zijn grafische werken gemaakt met de ‘droge naald’ techniek. Naast haar winnende werk ‘Oerwouddromen’, exposeert ze eveneens ‘Zo snel wil ik niet lopen’ en ‘Vallen op onbekende aarde’. Een selectie uit haar werk is te zien op haar website: www.emmydijkstra.nl

Geëxposeerd werk:

OerwouddromenIk viel op onbekende aardeZo snel wil ik niet lopen

Uit het jury-rapport

“Tenslotte heeft de jury unaniem besloten de eerste prijs toe te kennen aan Emmy Dijkstra voor een ‘droge naald’ uit 2005, getiteld ‘Oerwouddromen’.Emmy Dijkstra weet in haar grafiek een heel eigen wereld op te roepen met een intrigerende en onbenoembare sfeer. De figuren en vegetatie, die zij in beeld brengt, zijn met veel gevoel voor detail en verfijning neergezet, waarbij de deformatie een eigen visie en de lijn een eigen handschrift verraadt. Het surreële karakter van deze droomwereld wordt op subtiele wijze tot leven gewekt. Daarnaast wordt een traditionele techniek van de droge naald doeltreffend toegepast voor een beeldtaal die aansluit bij de actualiteit.”

Emmy Dijkstra
www.emmydijkstra.nl
ewdijkstra@wanadoo.nl

Galerie De Lawei
Burgemeester Wuiteweg 24 (ingang Gauke Boelensstraat)
Postbus 31
9200 AA Drachten
www.lawei.nl

Openingstijden wo t/m za 14.00 – 17.00 en do 18.30 – 20.30 uur

Recent Werk

Mijn dochter hoe kan dit nuIk voel de warmte van het lichtI wish I knew it would feel to be free

One comment on “Emmy Dijkstra wint 1e Friese Miniprent Biënnale

 • Dag lieve Emmy en Renze,

  Wat fantastisch om zo’n prijs te winnen Emmy, van Harte Gefeliciteerd daarmee.

  ‘Oerwouddromen’ had je daar ooit in je wilste dromen van gedroomd? Een mooi juryrapport waar je in je toekomstdromen goed mee uit de voeten kan.
  Heel heel geweldig goed van je Emmy, je zult het vast druk krijgen met uitnodigingen en intervieuws.
  Rein en ik komen vast kijken als de expositie wat dichter bij ons huis komt.
  Een fijne tijd en succes met je grafiek.
  Lieve groeten van Rein en Anne.

Leave a Reply