Wat nou weer?


Ik ben er niet op een bewuste manier trots op Nederlander te zijn, maar toen ik een tijdje geleden door iemand uit Maleisië gevraagd werd, wat ik mooi vond aan Nederland kwam ik toch met een aardig lijstje aanzetten. Ik had het over dingen die ik eigenlijk zo normaal vind, dat ik me er altijd over verbaas dat het niet overal zo vanzelfsprekend is.
Nederland is vaak in het nieuws in het buitenland en dan met name omdat hier “zo veel mag”. Het gaat dat natuurlijk om het drugsbeleid, maar ook de betrekkelijk liberale wetgeving rondom abortus, het homohuwelijk dat in Nederland als eerste ter wereld ingevoerd werd, evenals wetgeving rondom actieve euthanasie. Dus toen mij dat gevraagd werd kon ik na even nagedacht te hebben, toch heel wat noemen dat ik prettig vind aan Nederland.

Toen de plannen van het nieuwe kabinet duidelijk begonnen te worden, was ik niet bijzonder enthousiast. Natuurlijk, in sommige opzichten was het een aangename verbetering ten opzichte van Balkenende 3 (of was het nou 4?), maar in veel gevallen vond ik het veel te weinig ambitieus. Wat betreft onderwerpen op moreel vlak maakte ik me gelijk meer zorgen, door de toch wel sterk christelijke signatuur van het kabinet. Maar, zo hoorde ik minister Rouvoet vertellen, hij zou niet aan wetgeving rondom abortus en homohuwelijk gaan tornen.

De eerste 100 dagen van het kabinet zitten er nu zo’n beetje op. En aangezien er nog geen enkele wetgevende activiteit van het kabinet is uitgegaan, heeft Rouvoet zich automatisch aan zijn belofte gehouden. Maar wat is er in de tussentijd allemaal wel niet gebeurd? In het regeerakkoord stond al een passage over de inmiddels zogenoemde ‘weigerambtenaren’. We hebben al ophef gehad over abortuswetgeving. Deze wordt weliswaar niet veranderd, maar er wordt wel ‘onderzoek’ verricht naar de mogelijkheid tot adoptie. Hetzelfde geldt rondom euthanasie, waar sterker ingezet zal gaan worden op palliatieve zorg.

Ik geef toe: het kabinet heeft nog geen enkele maatregel genomen. Maar mijn gevoel dat het kabinet zich wel erg conservatief opstelt lijkt toch wel bevestigd te worden. Zelfs de PvdA-tak van het kabinet, bij monde van Hirsh Ballin (samen met Rouvoet), komt nu conservatief uit de hoek. De vorige kabinetsperiode werd een wetsvoorstel ingediend, ik meen door D66. Dit wetsvoorstel was bedoeld om de ouder-positie van ongehuwde homoparen sterker te maken. Sterker, dat wil zeggen gelijk aan die van ongehuwde hetero-paren. Hirsh Ballin heeft nu met Rouvoet een commissie ingesteld “die gaat onderzoeken of lesbische stellen eenvoudiger ouder kunnen worden van het kind dat binnen hun relatie is geboren.

Het probleem van zo’n commissie is dat het wetsvoorstel nu weer mooi in de koelkast terecht komt. De ongelijke positie van homo-paren blijft voorlopig dus bestaan. Ik ben bang dat ik er de komende jaren maar aan zal moeten wennen. Al die dingen waar ik nou net van ontdekte dat ik er trots op ben, staan na 100 dagen allemaal in een ander daglicht. Stom kabinet. Maar toch: de volgende keer dat er opnieuw zo’n idioot idee gelanceerd wordt, zal ik weer verzuchten: “Wat nou weer?“.

Leave a Reply