Sporttalent


F1

Eigenlijk heb ik niet zo veel met sport. Ik ben zelf niet zo sportief en volg geen enkele competitie op de voet. Toch lees ik met enige regelmaat de sportpagina’s van de krant. Behalve bijzonder mooie foto’s gaan de verhalen vaak over het ‘echte’ leven. Eerder schreef ik al over sport en sociologie en ongelijkheid in de sport.

Vandaag in het NRC-Handelsblad een artikel over Lewis Hamilton. Hij is debutant in de formule 1 en staat, na vier races, al op de eerste positie in de competitie. Nog nooit is dat gebeurd. Ook is er nog nooit iemand zo jong op de eerste positie van de competitie terecht gekomen. Hij is namelijk nog maar 22 jaar. Echt een talent toch, niet?

Naar mijn mening wel. En zo vond ook zijn vader. Op jonge leeftijd bleek Hamilton al veel liever te karten dan te voetballen op het veldje in de buurt. Op acht-jarige leeftijd won hij zijn eerste wedstijd en op negen-jarige leeftijd stapte hij al op de teambaas van zijn huidige team af. Onlangs schreef ik samen met Jasper ‘t Jong al over talent. Naar onze mening moeten we talent op allerlei manieren interpreteren en stimuleren. Hoewel wij ons daarbij richtten op talent in het onderwijs, klinkt onze mening door in het krantenartikel. Ook al gaat dit artikel over sport en talent.

De vader van Lewis Hamilton komt aan het woord over het talent van zijn zoon. Hij herkende dit al op jonge leeftijd en snapte ook, dat dit talent groter was dan Lewis’ belangstelling voor de schoolbank. Een citaat uit het artikel: “[Zijn vader] probeerde zijn zoon nog te stimuleren om ook aandacht te besteden aan zijn schoolwerk, maar tevergeefs. Dreigen dat hij bij slechte resultaten niet mocht gaan racen, hiep niet. ‘Maar toen dacht ik: moet je een jongen die zo gedreven en goed is daarvoor straffen?’ “.

Groot gelijk, die vader. Is het dan niet risicovol, om een talent na te streven, dat niets te maken heeft met een schoolcarrière? Waarschijnlijk wel ja. Maar waar zegt dat iets over, over het talent van deze zoon of over de beperkte visie op talent van onze samenleving? Inmiddels heeft deze vader wel mooi gelijk gekregen.

Leave a Reply