Laat ik Rutte eens een handje helpen …


Tja, dat ik dit ooit nog eens zou schrijven. Echt mijn grote vriend zal Rutte waarschijnlijk nooit worden. Maar goed, hij zit nu wel behoorlijk in de problemen. En volgens mij maakt hij het zichzelf aanmerkelijk moeilijker dan nodig is.

Vorige week heb ik met veel plezier gekeken naar het congres van de VVD. Geen beter vermaak, dan leedvermaak. Tenminste, in dit geval. Toch heb ik me behoorlijk lopen verbazen. Het is toch vreemd, dat de leden op een ledenvergadering zoveel denken te kunnen zeggen over de fractie. Ik dacht altijd, dat de fractie een vertegenwoordigende functie had. Dat houdt per definitie in, dat de leden daar weinig over te zeggen hebben. Ze kunnen na vier jaar de balans opmaken of, in extreme gevallen, leden royeren. Maar zelfs dan kunnen die geroyeerde leden nog altijd blijven zitten in de Tweede Kamer, zoals Rutte inmiddels ook wel zal weten.

Helemaal idioot wordt het, als het VVD-lid Jan Talen (die Verdonk graag in de fractie wilde houden en daar breed besnord een motie voor indiende) een actie begint om een referendum te laten organiseren. Via dit referendum moeten de VVD leden zich uitspreken over de vraag, of ze willen dat Verdonk lid blijft van de partij. Nou ja zeg! In eerste instantie hebben de leden daar al niets over te zeggen (lees de statuten nu eens goed, Rutte!) en als ze er dan toch iets over zeggen op het VVD-congres, dan is meneer Jan Talen nog steeds niet tevreden. De leden hebben gestemd over Verdonk en daarmee laten blijken dat ze in meerderheid de handelwijze van Rutte goedkeuren.

Jan Talen maakt het verwijt dat het congres niet democratisch van aard was. Maar juist hijzelf blijkt geen enkel benul te hebben van hoe democratie werkt. En Rutte dus ook al niet. Daarom heb ik een advies voor Rutte: leer dat democratie over afvaardiging gaat en dat afvaardiging je veel ruimte geeft voor het maken van beslissingen. De leden hebben daar vrijwel niets over te zeggen en kennen nu, bij monde van Jan Talen, hun plaats niet. Dus Rutte: je hebt met je fractie besloten Verdonk uit de fractie te zetten en dat is jullie goed recht. Het is een fractie-besluit, niet een leden-besluit.

Leave a Reply