Een helder besluit: U moet eruit!


Prikkeldraad

Het generaal pardon zou een hoop problemen oplossen. De linkse oppositie heeft zich er ten tijde van het vorige kabinet hard voor gemaakt en het nieuwe kabinet gaat het nu eindelijk uitvoeren. Gelukkig maar dacht ik.

Maar het gaat ook nu nog mis. Er zijn mensen die om bureaucratische regels nu nog steeds niet mogen blijven. Zo liet SBS6 onlangs een vrouw zien die vanaf achtjarige leeftijd in Nederland is. Zij was vluchteling uit Somalië en heeft zich inmiddels ingeburgerd in Nederland. Met man en kind werkt en leeft ze hier gelukkig. Omdat ze ooit niet heeft doorgegeven dat ze zelfstandig ging wonen, moet ze het land verlaten. Haar man en kind moet ze achterlaten.

Een ander voorbeeld stond onlangs in het NRC-Handelsblad. Een man mag niet blijven, omdat hij verdacht wordt van oorlogsmisdaden. Hij zou in Bosnië onderdeel uitgemaakt hebben van een ‘illegaal’ leger. Hijzelf ontkent dit en zegt dat hij juist naar Nederland vluchtte omdat hij naar dat leger overgeplaatst zou worden. Deze man is niet veroordeeld voor oorlogsmisdaden, maar slechts verdacht daarvan. Ik dacht toch echt dat we hier onschuldig waren tot het tegendeel bewezen was. Maar ja, voor hem zal dat wel niet gelden.

In hemelsnaam! Het gaat hier om prima ingeburgerde mensen die een gezin hebben. Deze gezinnen worden uiteen gerukt en levens verscheurd. Dat kan toch niet de bedoeling zijn, zo willen we toch niet met mensen omgaan? Ik niet in ieder geval.

Wat hier mis gaat, is dat we veel te bang zijn om onduidelijkheid te creëren over wie mag blijven en wie weg moet. Politici zijn bang dat ze op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken, of ze zijn bang dat er een ‘stortvloed’ aan asielzoekers op ons afkomen. Ik erken dat er grenzen gesteld moeten worden (hoewel ik dat liever niet zou doen) en dat brengt richtlijnen met zich mee.

Maar als we zo star met regels om gaan, dan zullen we altijd dit soort afschuwelijke gevallen blijven behouden. Ik roep de politiek dan ook op om niet zo rigide te handelen en om flexibel om te gaan met het leven van mensen! Gebeurt dat niet en blijven we ons verschuilen achter ‘heldere besluiten’, dan schaam ik me dood dat dat in “mijn” Nederland gebeurt. Dit zijn geen heldere besluiten, maar regels die boven de mens verheven worden.

Leave a Reply