Boodschap van een niet-roker


Smoker stopped

De rokende kogel is door de kerk: Ab Klink heeft het plan bekend gemaakt om vanaf 1 juli 2008 álle horeca rookvrij te maken. Geen enkel cigaretje mag er gerookt worden, behalve in afzonderlijke ruimtes. Maar daar mag dan weer niet bediend worden. Het zat er natuurlijk wel een tijdje aan te komen, maar het verzet zal er niet minder om zijn.

Ik moet zeggen: persoonlijk zal ik het wel prettig vinden als er niet meer gerookt wordt in cafés. Ik zeg dat natuurlijk als niet-roker. Als ik na een avondje stappen niet meer naar de rook stink, vind ik dat wel mooi. En voor veel mensen met een luchtweg-aandoening die last hebben van de rook, wordt de kroeg nu ook een stuk beter toegankelijk. Ook dat is winst.

Maar wat levert het nou écht op? Ik zal ook na het rookverbod nog stinkend uit het café komen, na daar een lange avond / nacht met vrienden geweest te zijn. En het volksgezondheidprobleem dat Klink op probeert te lossen, zal ook niet verdwijnen. We worden nog altijd ziek van andere dingen en roken zal heus wat minder worden, maar vooral op straat door blijven gaan. Komt nog bij dat ik het moreel betuttelend vind. Heus, ik weet ook wel dat roken slecht is. Maar alcohol drinken is dat ook, net als hard werken. Of op wintersport gaan. En als we alle allergieën willen voorkomen, dan moeten huisdieren, stof en mijt, kunstmatige toevoegingen aan voedsel en toch vooral fijnstof en smog verboden worden. Om eens te beginnen.

Moreel betuttelend dus. En al helemaal omdat het zelfs om coffee-shops gaat. Hallo zeg: mogen we straks in de computerwinkel geen computers meer gebruiken vanwege het gevaar op RSI. Of mag een auto-garage auto’s straks niet meer testen, omdat de uitlaatgassen zo slechts zijn ondanks dat ze, net als in de horeca, geventileerd worden?

Horeca-Nederland heeft meerdere pogingen gedaan om het plan te voorkomen. Sterke argumenten hadden ze niet. Ze waren alleen bang voor hun omzet. Als ik Horeca-Nederland een tip mag geven, dan bieden ze heel snel aan dat er verplicht rook-vrije cafés en restaurants komen. Minstens de helft van alle horeca in iedere gemeente, zodat ook het personeel kan kiezen om in een niet-vrije omgeving te werken. Horeca Nederland had dat natuurlijk al veel eerder moeten doen. Zo zal iedereen blij worden, de rokers én de niet-rokers.

Ik hoop daadwerkelijk dat de gezondheidsmythe die door de politiek waart snel als een zeepbel uiteen zal spatten. Van verbieden wordt de mens niet gezonder. Heel weinig in ieder geval en de vrijheid om keuzen te maken verdwijnt zo snel. En: waar eindigen we? Volgend kabinet het alcoholvrije café?

Leave a Reply